Rozwiąż nierówność kwadratową.
Pawełek: −x2+6x−5≤3x−3
Shizuka:

Sprowadzamy wszystko na jedną strone tak by po drugiej pozostało 0
−x
2+6x−5−3x+3≤0
Zredukować.
−x
2+3x−2≤0
Obliczyć delte i miejsca zerowe ze wzorów.
Δ=b
2−4*a*c=3
2−4*(−1)*(−2)=9−4*2=9−8=1
√Δ=1
Rysujemy wykres, trzeba pamiętać czy wykres zaczynamy od góry czy od dołu w zależności od
współczynnika liczbowego przy x
2
W tym przykładzie jest −x
2 czyli jest ujemny, zaczynamy od dołu.
Odczytujemy z wykresu kiedy jest mniejsze bądź równe 0 i zapisujemy rozwiązanie.
x∊(−
∞,1>∪<2,+
∞)