prawdopodobieństwo
rudy990: Dziesięć na sto uczennic nie nosi biżuterii, 20% nie maluje paznokci, a 120 nie maluje
paznokci i nie nosi biżuterii. Oblicz prawdopodobieństwo, że przypadkowo wybrana dziewczyna ze
szkoły nosi biżuterię i maluje paznokcie. Wynik podaj w %.
27 lis 22:42
Eta:
A −−− noszą biżuterię A' −− nie noszą
P(A')= 0,1 to P(A)=0,9
B −−− malują paznokcie B' −−− nie malują
P(B')= 0,2 to P(B)= 0,8
A'∩B' −−−− nie noszą biżuterii i nie malują paznokci
P(A'∩B') = 0,05
A∩B −−− noszą biżuterię i malują paznokcie
A∩B= (A'U B')' −−−−−−− pierwsze prawo de Morgana
P(A'UB') = P(A')+P(B') −P(A'∩B')=.......... dokończ
27 lis 23:03