Liczby rzeczywiste
Mariusz: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań nierówności |y| ≤ |x−1|
27 lis 22:32
Ajtek:

Jest to zbiór wszystkich punktów pomiędzu prostą y=0 (zawiera tą prostą), a łamaną y=|x−1|
(zawiera tą łamaną).
Niech ktoś to sprawdzi na wszelki wypadek.
27 lis 22:38
krystek: nie uwzględniłeś y<0 i
−y≤Ix−1I i dalej rozpisać
27 lis 22:43
Mariusz: Krysek sprowadź wszystko do jasności.
27 lis 22:44
Ajtek:
Witaj
krystek 
.
Na szybko robiłem. Analityczna nigdy nie była moją mocną stroną

.
27 lis 22:44
krystek: dorysuj do Ajtka wykresu y≤−Ix−1I i będzie ok
27 lis 22:46
krystek: @
Ajtek ok
27 lis 22:47
Mariusz: Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi to rozpisał dokładnie, bo ucze się do matury ichciałbym wszystko
zanalizować.

To nie jest praca domowa.

Jak będę miał coś na 6 okej.

Moze byc taka forma.
27 lis 22:48
krystek: A moją słaba stroną wykresy w nowej opcji − jak syn będzie w domu muszę jego zapytać.
27 lis 22:48
Ajtek:
krystek dlaczego y≤−|x−1|?
Czy znak nieróności nie powinien być w drugą stronę?
27 lis 22:49
krystek: Wszystko masz
y≥0 to y≤ Ix+1I kreślisz funkcję y=x+1 następnie Ix+1I (ujemne wartości nad oś x
odbijasz.
y<0 to −y≤Ix+1I ⇒y≥−Ix+1I ( wcześniej nie zmieniłam zanku nierówności)
27 lis 22:53
krystek: Teraz pisząc zauważyłam dziękuję Ajtku.
27 lis 22:54
Ajtek:
Zaraz to narysuję

.
Dzięki
krystek za pomoc
27 lis 22:55
krystek: I teraz zrób koledze wykres
27 lis 22:55
Ajtek:
Nasze posty z podziękowaniami się minęły

.
27 lis 22:55
Mariusz: Ok. Dzięki wielkie.

To zadanie nie było takie trudne.
27 lis 22:58
krystek: ok
27 lis 22:59
krystek: Trzeba tylko stosować wiedzę o wartości bezwzględnej.
27 lis 22:59
Ajtek:

Wykres to zbiór punktów pomiędzy łamanymi y=|x+1| oraz y=−|x+1|, zawiera te łamane (zamalowane
kropki gęsto jak sie tylko da na tych prostych)
27 lis 23:00
Ajtek:
Oczywiście chochlik: łąmane u=|x+1| i y=−|x+1|

.
27 lis 23:01
krystek: I jest ok
27 lis 23:02
Ajtek:
krystek, nie wiem dlaczego, ale zapomniałem o niej (wartość bezwzględna definicja dla |y|)

.
27 lis 23:02
krystek: Spoko, mówiąc Waszym językiem.
27 lis 23:03
Ajtek:
krystek, "spoko" nie jest moim językiem

.
27 lis 23:07
krystek: Przepraszam.
27 lis 23:11
Ajtek:
Ależ nic się nie stało, tylko prostowałem. Pozdrawiam gorąco

.
27 lis 23:12