POMOCY PROSZE :)
paulis928: Wyznacz równanie okręgu do którego należą punkty A=(0,5) i B=(10,10) i styczne do okręgu jeśli
wiadomo że odległość między punktami A i B jest średnicą okręgu.
27 lis 22:06
Nienor: 2r=|AB|=
√(10−0)2+(10−5)2=
√125=5
√5
AS=SB
[x−0,y−5]=[10−x,10−y]
2x=10 i 2y=15
Odp:
Stycznych do okręgu jest nieskończenie wiele.
27 lis 22:11
krystek: IABI=2r wyliczyśz r
A środek odcinka xsi ys będą waspółrzędnymi środka okręgu S(a,b)
Podstawiasz i masz (x−a)2+(y−b)2=r2
27 lis 22:12
paulis928: Zapomniałam dodac ze styczne wychodza z punktu (0.0) Dziekuje za pomoc
27 lis 22:14
aniabb: a po co zakładasz drugi raz ten sam temat
28 lis 08:45