Zbadaj asymptoty poziome i pionowe
bibi93: | | x2 − 4x + 3 | |
a) f(x) = |
| |
| | x2 − 5x + 4 | |
W pierwszym i drugim przykładzie obliczyłem dziedzinę i wychodza asymptoty pionowe, i tu jest
mój problem bo nie potrafię ruszyć dalej. Jak to obliczyć bez używania granicy?
Pozdrawiam,
27 lis 22:05
krystek: masz wzory na asymptoty niepionowe.
27 lis 22:29
bibi93: Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, ktoś pomoże?
28 lis 16:36
PW: a)
x
2 − 4x + 3 = (x−3)(x−1),
x
2 − 5x + 4 = (x−4)(x−1),
a więc
| | x−3 | |
f(x) = |
| , dziedziną jest R\{1,4} |
| | x−4 | |
i nie widzę żadnych problemów (wszędzie poza x=1, które do dziedziny nie należy, można wykonać
dzielenie przez (x−1).
29 lis 16:22