Dzielniki liczby, wuznaczenie liczby n i jej dzielników.
Zoe: Piotr znalazł wszystkie dzielniki pewnej liczby naturalnej n, uporządkował je rosnąco, a
następnie wykreślił co drugi otrzymując liczby: 1, 3, 6, 12, 21, 42. Wyznacz liczbę n i
pozostałe
jej dzielniki.
Zero pomysłu na to zadanie, a na czwartek muszę mieć zrobione
27 lis 22:04
Zoe: proszę o jakąkolwiek wskazówkę, nie mam pojęcia jak to zrobić :c
27 lis 22:07
Maslanek: Dopisując dzielniki dochodzimy do paru takich liczb

.
Wg. mnie to jest niewykonalne.
12=4*3 (4 jest dzielnikiem)
W związku z czym 3*6=18
Oraz 3*7=21 ⇒ dzielnik drugi to 14 (7*2).
A skoro tak, to mamy dwa dzielniki dodatkowe między dwoma danymi...
27 lis 22:11
Zoe: Niestety według autorów zbioru z zadaniami jest to wykonalne...
Muszę takowe zadanie wykonać na czwartek, a jak na razie kompletnie nie mam pomysłu, doszłam do
tego samego wniosku co Ty...
27 lis 22:16
Zoe: Najpierw myślałam, że to zadanie ma 2 rozwiązania ale nic z tego
27 lis 22:18
Maslanek: No liczba 21 zdecydowanie pokazuje, że dzielnikiem jest 7.
Podobnie liczba 12 pokazuje, że dzielnikiem jest 4 oraz 2.
A to jest sprzezne z zadaniem wg mnie
27 lis 22:19
Zoe: OK, dzięki za próbę pomocy, spróbuję się spytać pani od matematyki co o tym sądzi
27 lis 22:22
Eta:
Tą liczbą jest 84
27 lis 22:30
Eta:
liczba 84 ma 12 dzielników ( 6 dzielników wykreślono) zostało 6 dzielników
1,2 ,3, 4, 6, 7,12,14, 21, 28,42, 84
27 lis 22:34
b.: drugim dzielnikiem musi być 2, a ostatnim n, więc przedostatnim musi być n/2
wobec tego albo n=84, albo n=42
drugi przypadek odpada, bo wtedy nie ma dzielników między 21 a 42
@Maślanek:
z tego, że 3 i 6 są dzielnikami nie wynika, że 18 jest dzielnikiem
27 lis 22:42
Eta:
21=3*7 12=6*2=3*4
3*7*4 = 84
27 lis 22:45