matura-ostrosłup
jola93: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa jest równe
24, a kąt płaski ściany bocznej przy podstawie ma miarę a i tga = 2. Wyznacz cosinus kąta
nachylenia ściany bocznej ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy.

nie wiem jak to ruszyc
27 lis 22:01
Ajtek:
Zrób rysunek na początek.
27 lis 22:01
Ajtek:

tgα=2
cosβ=?
27 lis 22:09
Ajtek:
krawedź podstawy, a=2x
| | 2x√3 | |
hpodst= |
| (czerwona) |
| | 2 | |
c
2=x
2+(2x)
2 ⇒ c=x
√5 (z tw. Pitagorasa)
| | 2 | |
Odcinek pomarańczowy= |
| hpodst |
| | 3 | |
27 lis 22:18
27 lis 22:22
jola93: nie kumam:( nie widze tego
skad ten √3
27 lis 22:23
Ajtek:
Ze wzoru na wysokość Δ równobocznego

.
27 lis 22:24
jola93: o rany
w koncu cos rozumiem
dziekuje
sama bym tego nie zrobiła

nie rusze takich zadan na maturze hyh
27 lis 22:30
Ajtek:
Jak masz więcej pytań do zadania to pisz. Posiedzę jeszcze trochę na forum

.
27 lis 22:32
jola93: dziekuje za pomoc juz rozumiem
na poczatku nie wiedziałam skad 2x w tw pitagorasa ale w koncu pojełam,dziekuje!
29 lis 10:01
Bogdan:

Zadanie z ostatniej matury próbnej OPERONU z nadmiarem danych (zbędna jest informacja
o polu powierzchni bocznej)
29 lis 11:21
M.: Bogdan, jak obliczyłeś r ?
8 lut 14:55