Pilnie potrzebuję pomocy :c
FIZA: Do szklanki zawierającej 50 g lodu o temp. −10 stopni Celsjusza wlano wodę o temperaturze 40
stopni Celsjusza. Oblicz, ile wlano wody, jeżeli końcowa temp. wody w szklance wyniosła 10
stopni Celsjusza.
Cw lodu = 2095 I/kg
Cw wody = 4186 I/kg
C topnienia lodu = 334000 I/kg
Bede wdzieczna jesli ktos rozwiaze, za nic nie rozumiem ! ;c
27 lis 21:56
Maslanek: Ciepło potrzebne do zmiany fazy: m
l*L
Zgodnie z zasadą zachowania ciepła (czy jakąś taką

)
m
l*L+m
lC
lΔT
l1+m
lC
wΔT
l2=m
wC
wΔT
w
Mamy tak:
− zmiana temperatury lodu do 0
oC
− przemiana fazowa lodu (zatem też zmiana ciepła właściwego)
− ogrzanie wody powstałej z lodu
A z drugiej strony:
− studzenie dolanej wody.
27 lis 22:03
FIZA: czyli pod L podstawić 334 000 kJ/kg?
a pod C1 co podstawic?
I pod koniec napisałeś ΔT12... Ile ona wynosi?
i ΔTw...
jak to dobrze postawić dane zeby wszystko pasowalo?

Troche sie z tym pogubilam...
27 lis 22:08
FIZA: Odświeżam
27 lis 22:13
Maslanek: To nie jest 12 tylko L2

ΔT
l1=(0−(−10)=10
ΔT
l2=(10−0)=10
ΔT
w=(40−10=30.
27 lis 22:17
FIZA: Wynik powinien wyjść 117,6g, a mi wychodzi ≈0,218g...
Jakim cudem :c?
27 lis 22:18
Maslanek: Hm...
Mi wychodzi 157,5g...
27 lis 22:23
FIZA: wróc, teraz ≈0,31kg
nadal daleko do prawidlowego wyniku
27 lis 22:24
Maslanek: 157,5g wychodzi
27 lis 22:25
FIZA: Jakim cudem?

czyżbym robila blad w obiczeniu?
m1*L = 16700
m1C1ΔTl1 = 1047,5
mlCwΔTl2 = 2093
CwΔTw=125580
16700 + 1047,5 + 2093 = 19840,5
mw= 19840,5/125580
mw = 0,158kg = 158g
Faktycznie, dziekuje bardzo za ratunek

! Zauwazylam maly blad ktory sie wkradl, jeszcze raz
dziekuje! Gdybym mogla ucalowalabym Cie z radosci
27 lis 22:31
aniabb: ano 157,99g wychodzi i nie chce inaczej
27 lis 22:33