Podaj liczbę odwrotną do danej
siwy: Podaj liczbę odwrotną do danej
8:414 − 11 15 : 9 13 − (−213) : 53
27 lis 21:49
PW: Umowa o kolejności działań (gdy nie ma nawiasów) jest taka: najpierw mnożenie, potem dzielenie,
dalej dodawanie i odejmowanie. Mnie się też nie chce.
27 lis 22:32
Trivial:
Czy mnożenie i dzielenie nie mają czasem dokładnie takich samych priorytetów?
20/2*5 = 10*5 = 50.
27 lis 22:33
Mila:
| | 17 | | 56 | | 28 | | 7 | | 5 | |
8: |
| − |
| : |
| + |
| : |
| = |
| | 4 | | 5 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 56 | | 3 | | 7 | | 3 | |
=8* |
| − |
| * |
| + |
| * |
| =oblicz dalej sam. |
| | 17 | | 5 | | 28 | | 3 | | 5 | |
27 lis 22:59
PW: @Trivial, nie mają. Można podać proste przykłady, że nie otrzymamy tego samego wyniku wykonując
najpierw dzielenie, a potem mnożenie. Ogłaszam konkurs na przykłady (proszę zapisywać z
nawiasami wskazującymi kolejność działań).
27 lis 23:21
28 lis 00:56
Artur z miasta Neptuna:
PW − jako ze dzielenie to de facto mnozenie przez odwrotnosc ... to jest na tym samym poziomie
co mnozenie i kazdy program komputerowy tak tez zadziala
28 lis 01:22
Piotr:
a ja napisze prosto. mnie zawsze uczyli : mnozenie i dzielenie ; dodawanie i odejmowanie w
kolejnosci wystepowania
28 lis 01:27
Piotr:
jesli nie ma nawiasow oczywiscie.
28 lis 01:29
PW: −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
@Piotr: Mnie też tak uczyli. W kolejności występowania. Ja bym policzył, że 4, gdyby nie było
nawiasów.
Okazuje się, że podstawowe rzeczy mogą budzić wątpliwości, chciałem je przypomnieć.
28 lis 07:27
AC:
Dlatego 4 bo przy tym samym priorytecie działań wykonujesz je od lewej strony do prawej.
28 lis 07:54