Liczby rzeczywiste
Mariusz: Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie |x − 1| = m ma dwa pierwiastki różnych
znaków.
Bardzo proszę o odpowiedź, bo mam wątpliwości czy zdam maturę z matmy rozszerzonej, a to mój
cel.
27 lis 21:39
Mati_gg9225535: moze by to obustronnie podnieść do kwadratu ?
27 lis 21:40
Mariusz: Nie mam pojęcia o co w tym chodzi. Może jakby ktoś mi to wytłumaczył to załapałbym.
27 lis 21:42
Saizou :

można z wykresu i doczytujemy że dla m∊(1:+∞) rozwiązania są różnych znaków
27 lis 21:47
Mariusz: Dzięki bardzo.

Jestem głupi. xD
27 lis 21:50
Mariusz: Tylko nie wiem czemu m jest oznaczone jako liczba jeden... Czy po prostu jest to bez różnicy
gdzie postawię ten parametr?
27 lis 21:52
Saizou : a przeanalizuj sobie jak się będzie zachowywać wykres przy wybranych "m"
27 lis 21:54
Mariusz: I o co chodzi z tymi różnymi znakami? Proszę o dokładne wyjaśnienie.
27 lis 21:55
ZKS:
Można też wykorzystać wzory Viete'a.
|x − 1| = m / 2 zał m ≥ 0
(x − 1)2 = m2
x2 − 2x + 1 − m2 = 0
Pierwiastki mają być różnych znaków więc x1x2 < 0
1 − m2 < 0
(m − 1)(m + 1) > 0 ⇒ m ∊ (−∞ ; −1) ∪ (1 ; ∞) ale pamiętamy o założeniu że m ≥ 0 ostatecznie
dostajemy
m ∊ (−∞ ; −1) ∪ (1 ; ∞) ∧ m ≥ 0 ⇒ m ∊ (1 ; ∞).
27 lis 21:56
Mariusz: Rozumiem, że funkcja |x−1| ciągnie się w nieskończoność, a parametr m? To ma znaczyć, że
gdziekolwiek bym go postawił funkcja będzie miała rozwiązanie różnych znaków?
27 lis 21:57
Mariusz: Aaaaa... To teraz rozumiem.

Bardzo ślicznie dziękuję.

Przeanalizuje i utrwale w głowie to
zadanie.
27 lis 21:59
Saizou : różne znaki (miejsca zerowa są przeciwnych znaków)
zobaczmy że dla m=0 jest tylko jedno rozwiązanie
dla m∊(0:1> są dwa rozwiązania dodatnie (bo jest to jakby przesunięcie wykresy o m jednostek w
górę albo w dół)
dla m>1 mamy 2 rozwiązania przeciwnych znaków
27 lis 22:00
Saizou : panie niewidzialny
ZKS ja i tak wolę graficzną metodę
27 lis 22:01
ZKS:
Jak kto woli jak kto chce. Chciałem tylko przedstawić inną opcję rozwiązania tego zadania.
27 lis 22:41