Napisz równanie prostej odpowiadającej funkcji liniowej f dla:
Tamara: Napisz równanie prostej odpowiadającej funkcji liniowej f dla:
a) f(0)=2 i f(1)=3
b) f(1)=0 i f(2)=−1
c) f(2)=−1 i f(0,5)=−1
d) f(−1)=−1 i f(3)=3
Tego na pewno jeszcze nie było, ktoś pomoże

?
27 lis 21:36
Tamara: up
27 lis 21:47
Saizou : ja zrobię a) funkcja liniowa jest w postaci f(x)=ax+b, zatem
2=2a+b
3=a+b
obliczające taki układ obliczymy a i b, które należy podstawić do wzoru
27 lis 21:49
Tamara: będę szczera, że nie łapię tego, skąd się co wzięło, mimo wzoru.
27 lis 22:12
Tamara: gdyby można było to tak trochę "szerzej" wyjaśnić, będę bardzo wdzięczna
27 lis 22:15
Tamara: up
27 lis 22:23
krystek: y=ax+b
Iteraz dla a)
f(0)=2 i f(1)=3 czyli masz x=0 to y=2 gdy x=1 to y=3czyli (0,2) i (1,3) podstawiasz do
wzoru jak Saiuzi zapisał
27 lis 22:26
Tamara: no dobrze, podstawiam
y=ax+b
2=a*0+b
y=ax+b
3=a*1+b
Więc skąd w pierwszym 2a się zrobiło? Bo tego właśnie nie mogę zrozumieć.
27 lis 22:30
Tamara: i do a jeszcze
2=a*0+b
3=a*1+b
b=2
a=3−1
b=2
a=2
?
27 lis 22:32
Tamara: y=−2x+2
27 lis 22:33
krystek: 3=a−b
a=3−b
a=3−2
funkcja ma postać
y=x+2
27 lis 22:36
Tamara: Teraz już w ogóle nie rozumiem
dlaczego 3=a−b jeśli wychodzi "+"
a po przeniesieniu jest 3=a−b jest a=3−b a nie −a=−3−b/:(−1) a=3+b?
Chyba będzie to jedno z zadań, których nie będę potrafiła zrobić
27 lis 22:43
krystek: 3=a+b⇒a=3−b⇒a=3−2⇒a=1
27 lis 22:45
Tamara: o, teraz już już łapię
27 lis 22:48
Tamara: czyli b)
y=ax+b
f(1)=0
f(2)=−1
0=a*1+b
−1=a*2+b
−a=b
−1=2a+b
b=−a
−2a=−a+1
b=−a
−a=1/:(−1)
b=1
a=−1
y=−x+1
Dziwny ten podpunkt, więc cudem będzie, jesli dobrze.
27 lis 22:53