Korzystajac z twierdzen o arytmetyce granic ciagow obliczyc granice
aa: | | (n2+1)n!+1 | |
lim n→∞ |
| |
| | (2n+1)(n+1)! | |
27 lis 21:32
Nienor: | | (n2+1)n!+1 | | (n2+1)n! | | 1 | |
lim |
| =lim |
| +lim |
| =
|
| | (2n+1)(n+1)n! | | (2n+1)(n+1)n! | | (2n+1)(n+1)n! | |
| | n2+1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim |
| +lim |
| = |
| +0= |
| |
| | (2n+1)(n+1) | | (2n+1)(n+1)n! | | 2 | | 2 | |
27 lis 21:37
aa: Czemu bez tej jedynki? Bo ona nic nie zmienia w tym ciagu jesli chodzi o wyznaczanie granicy?
27 lis 22:01
Nienor: Nie, po prostu rozbijam ułamek:
27 lis 22:07
aa: A mzoesz jeszcze rozpisac dlaczego tam wychodzi 1/2?
27 lis 23:09
aa: Odpisze ktos?
27 lis 23:23
Ajtek:
| | n2+1 | | n2+1 | |
limn→∞ |
| =limn→∞ |
| = |
| | (2n+1)(n+1) | | 2n2+3n+1 | |
27 lis 23:29
27 lis 23:30
aa: Dzieki wielkie.
27 lis 23:52