Rozwiązać równanie (liczby zespolone)
Bolek: nie łapię jak do tego podejść

Proszę pomóżcie bracia/siostry studenci (i nie tylko

)
z
3=(1+i)
6
27 lis 21:26
Mila: (1+i)2=1+2i−1=2i
[(1+i)2]3=(2i)3=23*i3=8*i2*i=−8i
z3=−8i
z=3√−8i
dalej potrafisz?
Poszukaj na forum , było.
27 lis 21:36
Bolek: ook piękne dzięki!

Pozdrawiam!
27 lis 21:42
ZKS:
Widać że jednym rozwiązaniem jest z
1 = (1 + i)
2 teraz mnożąc przez
| | k * 2π | | k * 2π | |
cos( |
| ) + isin( |
| ) k = 0 ; 1 ; 2 |
| | 3 | | 3 | |
| | 2π | | 2π | |
z2 = (1 + i)2 * (cos( |
| ) + isin( |
| )) = |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
2i(− |
| + iU{√3}[2}) = −√3 − i |
| | 2 | |
| | 4π | | 4π | |
z3 = 2i * (cos( |
| ) + isin( |
| )) = |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | √3 | |
2i(− |
| − i |
| ) = √3 − i |
| | 2 | | 2 | |
27 lis 21:44
ZKS:
z1 = 2i
z2 = −√3 − i
z3 = √3 − i
27 lis 21:45
Bolek: och wyręczyłeś/aś mnie

już sam chciałem wyliczyć.
Ale dziękuję bardzo za fatygę

Pozdrawiam serdecznie
27 lis 21:50
Mila:
27 lis 23:09