Proszę o pomoc ! :)))
Marianna: wykaż że liczba √3 2{2} − 2√2 jest liczbą całkowitą
proszę o podsuniecie jak to rozwiązać
27 lis 21:25
Marianna: tam jest 2√2
27 lis 21:26
think: Marianna napisz jeszcze raz to zadanie.
a co jest między 3 a 2√2? duch święty?
27 lis 21:27
Marianna: szczerze to nie wiem jak tutaj zapisać to zadanie
√3−2√2 − 2√2
teraz myślę, że mi się udało
27 lis 21:33
ICSP: ta liczba nie jest liczbą całkowitą.
27 lis 21:34
Marianna: a da się to jakoś wyliczyć niż tylko odpowiedź ?
27 lis 21:34
ICSP: 3 − 2√2 = 2 − 2√2 + 1 = (√2 − 1)2
√a2 = |a|
i mam :
√2 − 1 − 2√2 = −1 − √2
27 lis 21:35
think: jeśli idzie o
√3 − 2√2 = √1 − 2√2 + 2 = √(1 − √2)2 = √2 − 1
27 lis 21:36
Marianna: dziękuję bardzo !
27 lis 21:38