f(x)=a/x
25: Naszkicuj wykres funkcji f. Określ jej dziedzinę i zbiór wartości. Odczytaj z wykresu, dla
jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości nieujemne.
Dziedzinę potrafię określić, narysować wykres również. Później zaczynają się schody.
Odpowiedź:
Zw = R\{4}
| | 11 | |
f(x)>0 dla x∊ <− |
| ; −2) |
| | 4 | |
Nie mam pojęcia dlaczego.
27 lis 21:22
Kejt:

zwróć uwagę na to jak zmienia się wykres funkcji w wyniku jej przesuwania..
zobacz na asymptoty...widzisz jak się zmieniają?
i możesz odczytać jakiej wartości ta funkcja nigdy nie osiągnie. (Z
w)
dla:
pomarańczowe: R\{0}
różowe: R\{0}
zielone: R\{−4}
widzisz zależność?
27 lis 21:29
Kejt: kurczę..trochę krzywo to różowe wyszło..ale mam nadzieję, że dasz radę się w tym zorientować..
27 lis 21:29
25: O, już się trochę rozjaśniło.

Jednak dalej pozostaje problem z wartościami nieujemnymi..
27 lis 21:31
Mati_gg9225535:
jak juz masz rysunek to musisz dokladnie wiedziec w którym punkcie to ramie hiberboli przecina
Ci os OX
wyliczasz f(x) = 0
4x + 8 = −3
4x = −11
a x=−2 to asymptota pionowa
27 lis 21:32
Kejt: no to policz miejsca zerowe

wiadomo, że jeśli funkcja ma zmienić znak to musi przeciąć oś OX
podaj ile Ci wyszło i i pokombinujemy dalej
27 lis 21:33
Kejt: Mati..psujku
27 lis 21:34
Mati_gg9225535: oj
27 lis 21:34
25: Dziękuję Wam bardzo.
27 lis 21:36
Kejt: Nie ma sprawy

pamiętaj tylko, że to będzie przedział, a nie dana wartość.
27 lis 21:38