czy dobrze robie?? v(t)=2sin2πt^2 = 2cos2πt^2 * (4πt)=8πtcost^2
mlody: czy dobrze robie

v(t)=2sin2πt
2 = 2cos2πt
2 * (4πt)=8πtcost
2
ucze sie dopiero tego.wynik sie niby zgadza ale jakos strasznie mi cos tu nie pasuje

jest
ok?jak nie to rozpiszcie jak powinno byc
z gory dziekuje za pomoc
27 lis 21:08
ZKS:
Nic z tego zapisu nie rozumiem.
27 lis 21:10
wp: świetnie
27 lis 21:11
mlody: siwetnie jako irytacja czy swietnie bo dobrze?
27 lis 21:19
ZKS:
Twojego zapisu mogę odczytać to że liczysz pochodną po t z 2sin(2πt2)?
27 lis 21:20
mlody: tak.rownanie jest oryginalnie bez nawiasow
27 lis 21:25
ZKS:
A skąd wiadomo co będzie argumentem sinusa te zapisy są po prostu nie czytelne za bardzo.
Ale to powinieneś jakoś oznaczyć że liczysz pochodną bo z Twojego zapisu widać że
2sin(2πt2) = 8πtcos(2πt2)
27 lis 21:30
mlody: troche zamieszalem bo v(t)=8πtcos(2πt2) ma byc winikiem z liczenia połozenia r(t).reszte
rownania zrobilem bez problemu a o to chcialem sie pytac i tak jakos wyrwalem je z kontekstu.
sry za nie jasnosc ale jestem poczatkujacy.calosc brzmi:
Polozenie jest zaleznoscia (i,j,k sa wersorami)
r(t)=2sin2πt2 i +3(t2−2t) j + (5t2−1)k
wyznacz predkosc v(t) i przyspieszenie a(t)
zadanie zrobilem i wiem ze mam dobry wynik.tylko tak mnie zastanawia czy wyciagniecie z
pierwszej czesci rownania (4πt) jako pochodnej bylo czystym trafem i czy tak jest w
rzeczywistosci.cos za latwo mi to poszlo, dlatego chce sie upewnic
27 lis 21:43
ZKS:
Ale v(t) liczyłeś tylko dla wersora i.
Pochodną dobrze policzyłeś bo (2sin(2πt2))' = 2cos(2πt2) * (4πt) = 8πtcos(2πt2).
27 lis 21:50
ZKS:
v(t) = √(r'i(t))2 + (r'j(t))2 + (r'k(t))2
27 lis 21:52
mlody: Policzylem cale rownanie dla wszystkich wersorow i wyliczylem 2 rownanie na przyszpiesznie.to
bylo moje 2 rownanie z pochodnej,latwo mi poszlo i jakos ta pochodna z pierwszego rownania nie
dawala mi spokoju.teraz wiem ze dobrze wyliczylem

dziekuje za pomoc i pozdrawiam
27 lis 22:13
ZKS:
Proszę bardzo. Pozdrawiam.
27 lis 22:38