algebra
Alicja : Zad. Jeżeli x
2+y
2=65 i xy=28, to wartość wyrażenia ( x + y )
2 jest równa:
a) 158
b) 121
c) 93
d) 37
Rozpisałby mi ktoś to zadanie?
27 lis 21:07
Kejt:
zauważ, że: (x+y)2=x2+2xy+y2
co daje nam:
65+2*68=...
27 lis 21:08
Piotr:
chochlik
27 lis 21:10
Eta:
x2+y2= (x+y)2−2xy= 65 ⇒ (x+y)2= 65+2xy = ..
odp b)
27 lis 21:10
Mati_gg9225535: albo nie zauważ i zrób mozolnie wszystko po kolei : )
| | 28 | |
z drugiego wylicz np x −−> x= |
| podstaw do pierwszego |
| | y | |
784 + y
4 = 65y
2
y
4 − 65y
2 + 784 = 0
dalej rozwiąż np stosujac pomocnicza niewiadomą t=y
2, t ≥ 0 wylicz y, nastepnie x i
podnies sumę otrzymanych liczb do kwadratu c;
27 lis 21:13
Kejt: brak okularów
27 lis 21:14
Alicja : dzięki wam
27 lis 21:17
Piotr:
@Mati
masakra !
27 lis 21:17