Granice ciągów, funkcji i Bóg wie czego jeszcze
Niepełnosprytna.: Witam. Kieruję się do was z pewnym zapytaniem. Nie tyle o rozwiązanie przykładu co
przedstawienie mi rozumowania w zakresie rozwiązywania. Dla przykładu
limn→∞ {2−3n/7−3n}5n+2
Chodzi oczywiście o obliczenie granicy takiego ciągu. Liczę że znajdzie się ktoś kto potrafi mi
wytłumaczyć tok postępowania w rozwiązywaniu tego typu zadań. Pozdrawiam.
27 lis 20:58
Eta:
| | a | |
Granica Eulera (1+ |
| )n= ea |
| | n | |
| | 2−3n | | 3n−2 | | 3n−7+5 | | 5 | |
teraz |
| = |
| = |
| = 1+ |
| |
| | 7−3n | | 3n−7 | | 3n−7 | | 3n−7 | |
| | 5 | |
...= [(1+ |
| )3n−7] (5n+2)/(3n−7)= [e5)5/3= e25/3 |
| | 3n−7 | |
27 lis 21:05
Niepełnosprytna.: Muszę przyznać że dość problematyczne ale dziękuję bo zrozumiałam ten sposób.
Widzę jednak że jest to konkretny sposób na konkretny typ przykładów z granicą. W takim
układzie z jakimi problemami mogę się jeszcze spotkać?
27 lis 21:11
27 lis 21:12
Niepełnosprytna.: No właśnie nie. Na stronie są jedynie podstawowe zagadnienia z granic... Dla przykładu −
Granicy Eulera tam nie znajdę.
27 lis 21:32