f. tryg
Mati_gg9225535: mam sporządzic wykres funkcji
| | π | |
f(x) = cos( |
| − 2x) + 1 i moje pytanie brzmi czemu nie otrzymuje wlasciwego wykresu |
| | 2 | |
dokonujac kolejno takich przekształcen funkcji y=cosx
najpierw przekształcam sobie ten wzór
| | π | | π | |
f(x)= −2cos(x − |
| ) + 1 = − [2cos(x − |
| ) − 1] |
| | 4 | | 4 | |
1. y = cosx
2. y = 2f(x)
y = 2cosx
4. y = −f(x)
| | π | |
y = −[2cos(x − |
| ) − 1] |
| | 4 | |
27 lis 20:37
krystek: a skąd −2 prze funkcją się pojawiło?
27 lis 20:40
ZKS:
Przecież cos(−x) = cos(x) funkcja cosinus jest funkcją parzystą.
27 lis 20:40
krystek: cos(−α)=cosα wykorzystaj
27 lis 20:40
ZKS:
| | π | | π | | π | |
Jeżeli masz cos( |
| − 2x) = cos(−(2x − |
| )) = cos(2x − |
| ). |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Słuszna uwagą
krystek skąd −2?
27 lis 20:42
Godzio:
| | π | | π | | π | |
y = cosx ⇒ cos(2x) ⇒ cos(2(x − |
| )) = cos(2( |
| − x)) = cos( |
| − 2x) ⇒ |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
Ze wzorem na cos(2x) nie kombinuj, bo tam powinieneś mieć kwadrat
27 lis 20:42
Mati_gg9225535: | | π | | π | |
czyli cos( |
| − 2x) = cos(2x − |
| ) ? |
| | 2 | | 2 | |
27 lis 20:42
krystek: Tak
27 lis 20:48
Mati_gg9225535: ok działa dziekuje wam
27 lis 20:58
krystek: Oj , nie sznujesz Nas.
27 lis 20:59
Mati_gg9225535: dlaczego tak uważasz ?
27 lis 21:00
Mati_gg9225535: Wam*

shift się zaciął
27 lis 21:01
Kejt: ojj..bez przesady

Nie widzę w tym nieszanowania..
27 lis 21:01
krystek: Jestem "starej daty"."Wam"należy przypominać.
27 lis 21:01
Mati_gg9225535: sluszna uwaga

kurcze że też akurat teraz mnie musiałaś przyłapać

zazwyczaj nie mam z tym
problemu
27 lis 21:02
krystek: Wszystkiego dobrego Tobie życzę

.
27 lis 21:03
Mati_gg9225535: i Tobie wzajemnie
27 lis 21:05