?
Patryk: Suma trzech liczb pierwszych jest 11 razy mniejsza od iloczynu tych liczb. Wyznacz te liczby
pierwsze.
27 lis 20:22
Patryk: ?
27 lis 20:35
ZKS:
11(x + y + z) = xyz
| | xyz | |
x + y + z = |
| (widać że jedna liczba musi być równa 11 aby liczba |
| | 11 | |
xyz dzieliła się bez reszty przez 11) więc mamy
x + y + 11 = xy
xy − x = y + 11
(y − 1)x = y + 11
y − 1 = 1 ∨ y − 1 = 2 ∨ y − 1 = 3 ∨ y − 1 = 4 ∨ y − 1 = 6 ∨ y − 1 = 12
Dokończ.
27 lis 20:36
Patryk: spróbuje przeanalizować, dzięki
27 lis 20:49
Eta:

dla "niewidzialnego"
27 lis 20:51
27 lis 20:56