matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć Granicę lim_x→1
d0an:
1
2
lim
x
→1(
+
)
x−1
1−x
2
27 lis 20:08
Maslanek:
1
2
x+1−2
x−1
1
+
=
=
=
.
x−1
1−x
2
(x−1)(x+1)
(x−1)(x+1)
x+1
1
Granica wtedy to g=
.
2
27 lis 20:10
d0an:
Dzięki, jednak wyłączyłem myślenie.
27 lis 20:11