Podaj dziedzinę i miejsca zerowe
hehehe: Witam i proszę o pomoc:
Podaj dziedzinę i msc. zerowe funkcji:
f(x)= u{√2+x} {x2+9}
Jedno jest podzielone przed drugie tylko nie moge napisać.
27 lis 20:03
krystek: Duże zapomniałeś o }
M zerowe to
√2+x=0 iD:x
2+9≠0 ⇒D=R
27 lis 20:07
Saizou : zał:
2+x≥0 i x
2+9≠0
x≥−2 i x
2≠−9 (zawsze)
zatem D: x∊<−2:+∞)
0=
√2+x
0=2+x
x=−2 (miejsce zerowe)
27 lis 20:08
hehehe: czyli msc. zerowe x=−2 . A o dziedzinie mam <−2,∞)
27 lis 20:10
hehehe: Dziękuję bardzo Saizou
27 lis 20:10
Saizou : tak
27 lis 20:10