.
asdf:
log√2(√8 : √2) − log6216 = log√2√8 − log√2√2 − 3 = log√2√8 − 4 =
√2x = √8
21/2x = 21/3
x = 2/3
log√2√8 − 4 = 2/3 − 4 = − 10/3
?
27 lis 20:00
asdf: czy tak:
| | √8 | | √16 | | 1 | |
log√2( |
| ) = log√2( |
| ) = log√22 = |
| − 4 = −3,5 |
| | √2 | | 2 | | 2 | |
27 lis 20:02
asdf: 1/2 − 3 = −2,5...
27 lis 20:03
asdf: ?
27 lis 20:05
Kejt: | | √8 | | 8 | |
asdf...a nie prościej tak? |
| =√( |
| )=√4=2? |
| | √2 | | 2 | |
27 lis 20:15
Eta:
| | n | |
logam (an)= |
| −−−−−−−−− zapamiętaj  |
| | m | |
27 lis 20:16
Kejt: wtedy:
log√22=2
i masz:
2−3=−1
chyba, że coś pokręciłam..
27 lis 20:17
asdf: @Eta
Fajny wzorek

dziękuję
@Kejt
Jak ktoś nie ma wprawy to krąży, dopiero później widzi prostsze rozwiązanie
27 lis 20:19
Kejt: ale tak czy siak coś pokręciłeś..chyba, że to literówki..
27 lis 20:20
Eta:
log
6216= log
66
3= 3
√8:
√2=
√4=2
27 lis 20:21
Eta:
No to teraz oblicz( tym wzorkiem)
log2√2(4√8)=........
27 lis 20:23
asdf: @Kejt
w pierwszym poscie pewnie tak, ale nie chce mi sie juz tego rozpatrywac
log2√2(4√8) = log√84√8 = 4
27 lis 20:27
Kejt: a tak poza tym, to zawsze myślałam, że to Ty masz większą wprawę w liczeniu ode mnie
27 lis 20:28
asdf: źle... zaraz to poprawie

@Kejt
pozory mylą

Ale też to jest tak, ze jak ktos malo spi to sie ciezej uczy i liczy

czesto
byki sie robi. Rok temu, np. takich prostych bledow nie robilem..
27 lis 20:29
Eta:
Nieeeeeeeee

spr. (
√8)
4≠ 4
√8
27 lis 20:29
Kejt: 4√8=√16*8
27 lis 20:30
Eta:
2
√2= 2
3/2 m= .... 4
√8 = 2
7/2 n=....
27 lis 20:33
asdf: 4/3?
27 lis 20:34
asdf: kurde, 14/3
27 lis 20:35
asdf: ja nie wiem co ja pisze...7/3
27 lis 20:36
Eta:
No jasne ,że ...... 7/3
27 lis 20:43
Eta:
No to jeszcze taki
log
√3 (
3√9)=.......... ( tylko bez kantów
27 lis 20:44
Kejt: <sępi się>
27 lis 20:45
asdf: 4/3?
27 lis 20:46
Eta:
I gitara

(i co proste?
27 lis 20:47
asdf: to moze i tak, ale musze robic trudniejsze zadania

Potrafisz moze udowadniac granice ciagu z
definicji?
27 lis 20:48
Eta:
To jeszcze taki (ostatni

log
√5(5
3√5)= ......
27 lis 20:49
asdf: 4? (na szybkiego)
27 lis 20:50
asdf: jednak nie 4
27 lis 20:51
asdf: 8/3
27 lis 20:51
Eta:
27 lis 20:52
Eta:
Teraz ok
27 lis 20:53
krystek: To może tak
√5c=5*3√5
27 lis 20:53
krystek: Eto , a ten szczególny przypadek to jest w klasie maturalnej?
27 lis 20:54
Eta:
Tak ! i ręce opadają
27 lis 20:55
krystek: Ale myśle o osobie z innego postu.
27 lis 20:55
Eta:
Wiem

"a.... ś "
27 lis 20:56
krystek: Postanowiłam już więcej nie liczyć jemu. Podziwiam Krzyśka ,który tyle objaśnia i jak grochem o
ściane.
Miłego wieczoru!
27 lis 20:58
asdf: Ze mną też pewnie nie jest łatwo
| | 1 | |
Udowodnić na podstawie ciągu, że granicą nie jest g = 3 dla an = |
| + 1 |
| | 2n | |
Trochę definicji:
| | ∀ | | ∃ | |
limn→∞ an = g ⇔ |
| |
| [ n > n0 ⇔ |an − g| <ε] |
| | ε>0 | | n0 ∊N | |
czytam: (tak łopatologicznie): dla każdego dowolnie dużego epsilona istnieje takie n
0,
należące do zbioru liczb naturalnych, że kolejne liczby n>n
0 leżą w pasku epsilonowym)
no to liczę:
| | 1 − 6n | |
| |
| | < ε (tutaj widać, że lewa strona jest zawsze < 0, czyli zmieniam znak po |
| | 2n | |
opuszczeniu modulu)
1 − 6n > 2n * ε
−6n > 2n * ε − 1
jak to dalej ogarnąć? nie mam pomysłu
27 lis 21:11
asdf:
| | 1 − 4n | |
| |
| | < ε, zmieniam znak i mnoze odrazu razy 2n |
| | 2n | |
1 − 4n < 2nε...to nie zmienia faktu, ze nie wiem co dalej
27 lis 21:15
27 lis 21:22
Trivial:
Zapomniałeś zmienić znaku. 1−4n < 0, czyli mamy:
4n−1 < ε
n jest ograniczone od góry przez wybrany epsilon → g=3 nie jest granicą.
27 lis 21:30
asdf: a co zrobiłeś z 2n?
27 lis 21:36
Trivial: Ah, no tak. W ogóle nie ma sensu ciągnąć tego tak daleko przed opuszczeniem wartości
bezwzględnej. Trzeba od razu.
| | 1 | |
n < |
| przy założeniu, że ε jest małe |
| | 2(2−ε) | |
I koniec.
Tak naprawdę możesz znaleźć nawet jeden ε, dla którego nierówność nie zachodzi i to też jest
dowód, że g=3 nie jest granicą.
27 lis 21:41
Trivial:
Np. możesz pokazać, że dla ε=1 warunek nie zachodzi.
1 > 2n
| | 1 | |
n < |
| → g=3 nie jest granicą. |
| | 2 | |
27 lis 21:43
asdf: no ale to i tak nie ma sensu dla epsilon = 2, bo nie można dzielić przez zero. Jak możesz to
zajrzyj do tamtego tematu.
27 lis 21:44