Godzio:
Asymptoty:
Jeżeli funkcja jest określona na zbiorze X bez punktów x
i to liczysz w nich granice lewo i
prawostronne:
lim
x→xif(x)
Jeśli wynikiem jest ±
∞ to mamy asymptotę pionową x = x
i
Następnie badasz granicę:
| | f(x) | |
a = limx→±∞ |
| jest to współczynnik kierunkowy stycznej. |
| | x | |
| | f(x) | |
b = limx→±∞( |
| − ax) |
| | x | |
Jeśli wyjdą Ci konkretne liczby to masz asymptotę ukośną y = ax + b (a≠0) lub poziomą y =
b(a=0).
W ciągłości badasz granicę lewo i prawo stronne, jeśli istnieją to funkcje jest odpowiednio
prawo lub lewostronnie ciągła, jeśli są sobie równe, to funkcje jest ciągłą