proszę o pomoc
mixek: Witam!
Mam problem z takim zadankiem:
Wykaż, że jeżeli liczby a,b,c tworża ciąg arytmetyczny to
3(a2+b2+c2)=6(a−b)2+(a+b+c)2
Kilka razy próbowałem rozwiązać te zadanie i nie wychodzi. Bardzo proszę o pomoc.
27 lis 19:46
Maslanek: 2b=a+c.
Rozpisz prawą stronę. I podziałaj
27 lis 19:50
mixek: 2b=a+c podstawić do prawej strony?
27 lis 19:53
Maslanek: P=7a2+7b2+c2−12ab+2ab+2bc+ac=7a2+7b2+c2−10ab+2bc+ac
Korzystając z tego, że 2b=a+c.
Mamy: P=(a2+b2+c2)+(6a2+6b2−10ab+2bc+ac).
6b2=(3*(a+c))2=9a2+9c2+18ac
10ab=5a(a+c)=5a2+5c2
2bc=(a+c)c=ac+c2
P=(a2+b2+c2)+(6a2+9a2+9c2+18ac−5a2−5c2+ac+c2+ac)
P=(a2+b2+c2)+(10a2+5c2+20ac)
Coś tu nie gra... To nie dla mnie dzisiaj xD
27 lis 19:56
mixek: no ja też teraz próbowałem i też nie wyszło.
27 lis 19:59
27 lis 20:05