wyznacz x
gonia: wyznacz x jesli liczby x,x+3,16 sa 3 kolejnymi wrazami ciagu geometrycznego
27 lis 19:42
krystek: | 16 | | x+3 | |
| = |
| z def ciągu geometrycznego |
| x+3 | | x | |
27 lis 19:54
Krzysiek : Jest takie ladne twierdzenie o trzech wyrazach ciagu geometrycznego ktore mowi nam o tym z
wyraz srodkowy jest srednia geometryczna pozostalych wyrazow czyli jesli mamy wyrazy np a. b,
i c to b2=a*c to bedziesz mial (x+3)2=16*x rozwiaz to.
Krystek napisal z definicji ciagu geometrycznego takie rownamie . CO mowi nam definicja ciagu
geometrycznego . Mowi cos o ilorazie ciagu. Jaki ma byc ? . Wiec albo jednym albo drugim
sposobem rozwiaz to .
27 lis 21:25