matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Gradient
Krzysiek:
Oblicz gradient funkcji f(x,y,z)=A(x
3
+y
2
+z
2
), A − stała Nie wiem czy dobrze robię:
df
=0*(x
3
+y
2
+z
2
)+A(3x
2
+0+0) = 3x
2
A
dx
df
df
I analogicznie z
i
dy
dz
27 lis 19:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze robisz
27 lis 19:35
Krzysiek:
Dziękuję.
27 lis 19:39