rozwiąż równanie
Magicc: Hej proszę o pomoc w rozwiązaniu.
1. Rozwiąż równanie.
| x | | 1 | | 2x | |
| + |
| = |
| |
| x + 1 | | 2 | | 2x − 1 | |
27 lis 19:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 0

wypisujesz założenia

krok 1
wspólny mianownik po lewej stronie równania
krok 2
dodajesz ułamki po lewej stronie równani
krok 3
mnożysz 'na krzyż'
krok 4
wszystko 'na jedną stronę'
krok 5
redukujesz, grupujesz co się da
krok 6
obliczasz Δ i miejsca zerowe wielomianu
krok 7
sprawdzasz rozwiązania z założeniami
krok 8
podajesz wyniki
27 lis 19:34
Magicc: a mógłby mi to ktoś napisać krok po kroku ale z rozwiązaniami bo się w tym gubię
27 lis 19:55
krystek: Zapisz wg instrukcji , sprawdzę.
27 lis 19:57
Magicc: ok
27 lis 19:57
Magicc: czy wspólny mianownik to będzie (2*(x+1))
27 lis 20:06
Magicc: nie wiem jak to zrobić..
27 lis 20:09
27 lis 20:16
Krzysiek : najpierw zalozenia czyli krok 0 artura x+1≠0 i 2x−1≠0 to x≠−1 i x≠1/2 . Musisz zrobic
zalozenie bo nie mozesz dzielic przez 0 .
na razie dobrze . Teraz krok 3 czyli mnozenie na krzyz
| | A | | C | |
Masz postac |
| = |
| =A*D=C*B to piszemy (3x+1)(2x−1)=2x(2x+2) teraz sobie to |
| | B | | D | |
powymnazaj i poredukuj .
czyli bedzie 6x
2−x−1=4x
2+4x teraz wszystko na lewa strone i przyrownac do 0 i rozwiazac
rownanie kwadratowe . Wyliczyc x−sy i porownac z zalozenieniami Pamietaj ze x niemoze rownac
sie −1 i 1/2
27 lis 21:14