kinematyka
john: Przykład w książce z fizyki, prośba o wyjaśnienie.
zadanie: Prędkość samochodu jadącego na wschód maleje jednostajnie od wartości 45 km/h, na
odcinku równym 50.
napisane jest że znamy V
x=30km/h
i tutaj moje pytanie, skąd się to wzięło?
oraz że x−x
o= +59 m.
27 lis 19:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
a co to jest V
x
27 lis 19:24
john: prędkość w danym położeniu
27 lis 19:26
27 lis 19:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
to jest pomyłka w druku ... zobacz 59m = 0.05 km

po prostu komuś się 'kliknęło' 9 zamiast 0
27 lis 19:30
john: tak właśnie myślałem, że to może być to ale co z ta prędkością?
27 lis 19:31
john: dziwne prawda?
27 lis 19:42
john: zapomnieli widocznie dopisać że maleje do prędkości 30km/h

, dzieki za pomoc Artur
27 lis 20:15