QWERt
Szajbus: Udowodnij, że
Macie jakieś pomysły ja kompletne zero...
27 lis 19:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | (2n)! | | (2n)! | | (2n−1)! | | 2n | | | |
= |
| = |
| = |
| * |
| = | * 2 |
| | n!*(2n−n)! | | n!*n! | | n!(n−1)! | | n | | |
dla dowolnego n
a więc licznik można zapisać jako 2* mianownik
27 lis 19:16
Szajbus: Mało to rozumiem, ale ok
27 lis 19:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
(2n)! = 1*2*3*...*(2n−1)*(2n) = (2n−1)! * (2n) ... tak

n! = 1*2*3*...*(n−1)*n = (n−1)! * n ... tak

no to czego nie rozumiesz
27 lis 19:21
Szajbus: no to zuemiem
ale tam w mianowniku to nie są takie same te symbole newtona ...
27 lis 19:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
....
ja wykazałem tylko ostatnią równość bo wykazałem ją 'DLA DOWOLNEGO 'n' '
czyli także dla n = 1,2,3,.....
stąd wszystkie wcześniejsze równości są spełnione
teraz widzisz że licznik = 2*mianownik
27 lis 19:32
Szajbus: tak
27 lis 19:34
Szajbus: Dziękuję
27 lis 19:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
spoko
27 lis 19:34