walec
wwwa: 1.Oblicz objętośc walca , jeśli wysokość walca jest równa 8 cm i kąt nachylenia przekątnej
przekroju osiowego do płaszczyzny podstawy ma miarę 60 stopni.
2. Pole powierzchni bocznej walca wynosi 36√3 π(fejs nie obsługuje pi ? ) cm2 a przekątna
przekroju osiowego walca jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 . Oblicz promień
podstawy i wysokość walca oraz wyznacz objętość walca
27 lis 19:11
dero2005:

h = 8
27 lis 19:31
wwwa: dzieki dero; jesli mozesz podsun wskazowki do 2 zadania
27 lis 19:45
wwwa: w pierwszym mozna uzyc tez wlasnosci trojkata? (30;60;90)?
27 lis 19:49
dero2005:

πd*h = 36
√3π
d
2 = 108
d = 6
√3
V = πr
2*h = policz
27 lis 20:07
27 lis 21:06
wwwa: nie czaje poczatku − πd*h = 36√3π
27 lis 21:08
dero2005: πd*h = 36√3π → pole powierzchni bocznej walca, to co jest w tekście zadania
27 lis 21:25
dero2005:
w tym zadaniu co znalazłaś(eś) kąt jest 60o
27 lis 21:27