Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny
pam.: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa jest równe
24, a kąt płaski ściany bocznej przy podstawie ma miarę a i tga = 2. Wyznacz cosinus kąta
nachylenia ściany bocznej ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy.
27 lis 19:11
dero2005:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dane z zadania
| | a√3 | | hp | | a√3 | |
hp = |
| → |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
z drugiego równania
| | a | |
hs = √h2 − (13hp)2 = √(a√33)2 − (a√36)2 = |
| |
| | 2 | |
27 lis 19:56
pam.: dzięki
28 lis 17:26
3 maj 12:27
xyz: Swoja droga to troche dziwne to sformułowanie
3 maj 12:29