trygonometria
Aniaaa: Bardzo proszę o pomoc.
obliczyć wartość kąta ostrego α jeżeli :
a) 2sinα=
√2
2. oblicz wartość wyrażenia
| | √2 | | 2 | |
cosα*cosβ−sinα*sinβ jeżeli sinα= |
| , cosα= |
| |
| | 3 | | 3 | |
3. przekształcić do najprostszej postaci ;
b) sin
2αcosα+cos
3α
4. Spr czy podane wyrażenia są tożsamościami
| | 1−cosα | | sinα | |
a) |
| = |
| |
| | sinα | | 1+cosα | |
5. rozwiąż trójkąt prostokątny mając dane:
przeciwprostokątna 17cm kąt 90stopni
6. Nie korzystając z tablic oblicz .
3−
√2sin
2α+tg41 * th49 −
√2 cos
2α
Bardzo proszę o pomoc oraz jeżeli jest taka możliwość to o wytłumaczenie . choćby 1 przykład

serdecznie pozdrawiam
PW: a) Po podzieleniu stronami przez 2
| | √2 | |
sinα = |
| , a taki kąt ostry po prostu znamy, jest to kąt 45°. Innego kąta ostrego |
| | 2 | |
mającego tę samą wartość funkcji sinus nie ma, bo sinus jest rosnąca w przedziale <0°,90°>.
b) polega na tym samym co a) − wyliczyć z podanego równania sinα i popatrzeć, czy nie jest to
znany kąt (kąt, którego sinus po prostu znamy).
2. Mając sinα obliczysz (z jedynki trygonometrycznej) cosα. Pewnie w treści zadania powinno być
| | 2 | |
"cosβ = |
| " (mając tylko α nie obliczysz wartości wyrażenia, zreszta taki zestaw danych |
| | 3 | |
byłby sprzeczny))