Wykaż, że jeśli A, prosta równoległa
Tamara: Wykaż, że jeśli A=(−3,1), B=(−4,5) to prosta AB jest równoległa do prostej o równaniu 4x+y−2=0
o prostopadła do prostej o równaniu x−4y=0
Czyli o poziom trudniej, jak to rozwiązać?
27 lis 19:04
konrad: wyznaczyć równanie prostej przechodzącej przez te dwa punkty, sprowadzić równania pozostałych
prostych do postaci kierunkowej i porównać współczynniki kierunkowe
27 lis 19:08
Tamara: y=ax+b
1=a*(−3)+b
5=a*(−4)+b
1=−3a+b
5=−4a+b
1+3a=b
5−b=−4a
b=4
−4a=4/:(−4)
b=4
a=1
y=x+4
W tę stronę?
27 lis 19:15
Tamara: y=ax+b
y=−4x+2
−4y=−x/:(−4)
y=14x
27 lis 19:21
Tamara: współczynnik kierunkowy a czyli
y=x+4
a=1
y=−4x+2
a=−4
y=14x
a=14
?
27 lis 19:22
Tamara: Mógłby ktoś sprawdzić?
27 lis 19:27
Tamara: up
27 lis 19:36
Krzysiek : Rownanie prostej przechodzacej przez dwa punkty jest zle . najpierw napisz jakie ma byc. zle
rozwiazalas uklad
27 lis 21:42