zbadaj różnowartościowość funkcji
omletoks: sprawdź różnowartościowość
moglibyście sprawdzić czy dobrze robię?
| | 1−2x | | 7 | |
f(x)= |
| = −2 + |
| |
| | x−3 | | x−3 | |
D=ℛ\{3}
zał: x
1 ≠ x
2
| | 7 | | 7 | |
−2 + |
| = −2 + |
| |
| | x1 − 3 | | x2−3 | |
x
2−3=x
1−3
x
1=x
2
sprzeczność → funkcja jest różnowartościowa
dobrze
27 lis 19:03
omletoks:
27 lis 21:47
omletoks:
27 lis 21:55
Godzio:
Jest ok, ale może wprost:
| | 7 | | 7 | |
−2 + |
| = − 2 + |
| ⇔ x 1 = x 2 ⇒ f. różnowartościowa |
| | x1 − 3 | | x2 − 3 | |
27 lis 21:59
PW: To jest dobry dowód metodą "nie wprost".
27 lis 21:59
omletoks: wielkie dzięki
27 lis 21:59