przedzialy monotonicznosci funkcji
Tasia: Wyznacz przedzialy monotonicznosci funkcji:
1) y = f(x)
√x2 + 1 − x
trzeba okreslic dziedzine funkcji, wyliczyc pochodna funkcji, okreslic dziedzine funkcji
pochodnej, sprawdzic kiedy f'(x) = 0 f'(x) >0 f'(x) , 0 i zamiescic informacje w tabelce
zmiennosci
prosze o pomoc, bo nie jestem pewna swych obliczen
27 lis 18:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
to pokaż swoje obliczenia ... sprawdzimy
27 lis 18:48
Tasia: po zróżniczkowaniu f(x) wchodzi nam , f'(x)= x− √ x2 +1 <−licznik, √x2 + 1 <− mianownik,
i teraz żeby sprawdzić czy f'(x) = 0 , to licznik wymnażamy, bo jest >0, zostaje nam x− √ x2
+1=0 . I teraz w tym przypadku kiedy to jest równe 0 ?
Czy możemy podniesc cale równanie do 'potęgi drugiej' , skoro dziedzina f'(x) jest od minus do
plus nieskończoności ?
28 lis 10:23