.
Kamil: ile rozwiązań posiada równanie −x
3+5x
2−x+5=0?
pomóżcie proszę,bo robię i coś nie chce mi wyjść
27 lis 18:45
Beti:
−x2(x−5)−(x−5) = 0
(x−5)(−x2−5) = 0
−(x−5)(x2+5) = 0
x=5 brak
pierw.
wniosek: równ. ma 1 pierw.
27 lis 18:51
Tasia: (−x3 − x) + ( 5x2 + 5) = 0 (grupowanie)
−x( x2 + 1) +5 (x2 + 1) = 0
(x2 + 1)(−x +5) = 0 <=> x2 + 1 = 0 lub −x+5=0
x2 = −1
zbior pusty, bo zadna liczba podniesiona do kwadratu nie da liczby ujemnej
−x=−5 / *(−1)
x=5
27 lis 18:52
Ingham: −x
3 + 5x
2 −x + 5 = 0 / *(−1)
x
3 − 5x
2 + x − 5 = 0
x
2(x − 5) + 1(x−5) = 0
(x
2 + 1)(x − 5) = 0
x
2 + 1 lub x − 5 = 0
x∊R x = 5
zatem jedno rozwiązanie rzeczywiste
27 lis 18:52
Ingham: poprawka: x2 + 1 = 0
x ∊ ∅
27 lis 18:52