rozwiąż równianie
Marta19: rozwiąż równianie:
a) √5x − 5 = √5 + 5
27 lis 18:36
ICSP: √5x = 10 + √5
x = 2√5 + 1
27 lis 18:43
Marta19: wynik jest taki jak w książce ale nie wiem skąd i jak on wychodzi booo potem dzielimy przez
√5 i wyciągamy niewymierność ?
27 lis 18:47
Beti: dokładnie tak
27 lis 18:48
Marta19: no to przepraszam za pytania ciągłe ale nooo mam x = 10 + √5 / √5 i razy góra √5 i dół
więc wychodzi 10 √5 + 5 / 5 i jak skravamy to piątka z piątka a skąd 2 √5
27 lis 18:51
ICSP: | 10√5 + 5 | | 10√5 | | 5 | |
| = |
| + |
| |
| 5 | | 5 | | 5 | |
dokończ.
27 lis 18:54
Beti: nie możesz skracać piątek, bo w liczniku jest dodawanie !
ale możesz tak:
| 10√5+5 | | 5(2√5+1) | |
| = |
| = 2√5+1 |
| 5 | | 5 | |
27 lis 18:54
Marta19: aha to tylko właśnie tego nie weidziałam czyli podsumowując tą piątke z dołu skracamy i z 10
przy pierwiastku i z 5? miałam właśnei wątpliwości czy mianownik skracamy z jedną rzeczą czy z
tą i z tą
27 lis 18:56
Marta19: Dziękuje beti twój sposób rozumiem!
27 lis 18:56
Beti: na zdrowie
27 lis 18:58