Znajdź równania prostych AB, BC i AC, jeśli
Tamara: Znajdź równania prostych AB, BC i AC, jeśli A=(0,1); B=(4,−1); C=(4,3)
Wiem, że już pewnie przynudzam tymi zadaniami, z drugiej strony, dobrze by było zrozumieć
matematykę

Dziękuję jak zwykle za wszelką okazaną pomoc!
27 lis 18:30
Tamara:
27 lis 18:37
Tamara: nikt?
27 lis 18:42
Beti: do wzoru y = ax + b podstawoasz wsp.punktów, przez które ta prosta przechodzi
pr. AB:
| ⎧ | 1 = a*0 + b | |
| ⎩ | −1 = a*4 + b |
|
| | 1 | |
czyli: pr. AB: y = − |
| x + 1 |
| | 2 | |
kolejne proste wyznaczasz tak samo
27 lis 18:47
Tamara: tak jeszcze pytanie ⎩ 4a = −2 skąd się −2 wzięło?
27 lis 18:54
Beti: bo podstawiłam 1 za b i przeniosłam na drugą stronę
27 lis 18:55
Tamara: zobaczymy, czy to rozumiem:
−1=a*4+b
3=a*3+b
−1=4a+b
3=3a+b
−b+4a+1
−3a=b−3
−b=4+1
−3a=1−3
−b=5/:(−1)
−3a=−2/:(−3)
b=−5
a=23
27 lis 19:00
Tamara: ktoś sprawdzi

?
27 lis 19:05
Beti: "machnęłaś" się na samym początku
powinno być: −1 = a*4 + b
3 = a*
4+b −−> wsp. x dla C wynosi 4
policz jeszcze raz
27 lis 19:14
Tamara: Faktycznie.
−1=a*4+b
3=a*4+b
−1=4a+b
3=4a+b
−b+4a+1
−4a=b−3
−b=4+1
−4a=1−3
−b=5/:(−1)
−4a=−2/:(−4)
b=−5
a=12
27 lis 19:18
Tamara: prosta BC: y=12c−5
27 lis 19:19
Tamara: 12x*
27 lis 19:19
Tamara: i pr. AC
1=a*0+b
3=a*4+b
1=b
3=4a+b
1=b
−4a=b−3
1=b
−4a=−2/:(−4)
b=1
a=12
AC: y=12x+1
27 lis 19:29
Tamara: up
27 lis 19:36