prawdopodobienstwo
supertrampka: zad1 W urnie sa 4 kule biale i 8 czerwonych losujemy 4 kule (kolejno) oblicz prawdopodobienstwo
ze wylosujemy co najwyzej 1 czerwona.
zda2 W urnie ejst 6 kul bialych 4 czarne i 2 zielone losujemy 4 razy po 1 kuli ze zwrotem.
oblicz prawdopodobienstwo ze 3 razy wyjeto kule biala.
Prosze pomocy probowalam to robic z drzewkiem ale nic nie wychodzi.
27 lis 17:59
supertrampka: pomoze ktos
27 lis 18:18
Beti: Możesz rysować drzewo, ale jest ono raczej mało czytelne.
Zad. 1. można tez zrobic tak:
|Ω| = 12*11*10*9 = 11880 −−> bo losujemy 4 kule spośród 12
A − co najwyżej 1 czerwona, czyli: same białe lub 1 czerwona
|A| = 4*3*2*1 + 4*8*4*3*2 = 24 + 768 = 792
↗ ↑ ↖
same 1 z 8 3 z 4 białych
białe czerwonych
27 lis 18:23
supertrampka: dzieki wielkie a 2 pomozesz?
27 lis 18:25