Przekształć na równanie w postaci kierunkowej dane równanie
Tamara: Przekształć na równanie w postaci kierunkowej dane równanie:
a) 3x+y−5=0
b) x−2y+2=0
c) 4x−8y=0
d) 4x−12y−3=0
e) 3y−6=0
f) 5y=0
Proszę o pomoc : wyjaśnienie + rozwiązanie przykładowe przynajmniej a, c i f.
Dziękuję z góry za pomoc!
27 lis 17:50
Tamara: up?
27 lis 17:56
Kejt:
równanie ma postać: y=ax+b
a) 3x+y−5=0
y=−3x+5
c) 4x−8y=0
8y=4x
rozumiesz?
27 lis 17:59
Beti: ale w czym problem

Po prostu wyznaczasz z każdego równania zmienną y
np:
a) 3x + y − 5 = 0
po lewej stronie zostawiasz y, a wszystkie inne przenosisz na prawą stronę równania
y = −3x + 5
i tyle

teraz spróbuj sama
27 lis 18:00
Tamara: Zatem:
a) 3x+y−5=0
y=−3x+5
b) x−2y+2=0
−2y=−x−2/:(−2)
y=
12x+1
c) 4x−8y=0
8y=−4x/:8
y=−
12
d) 4x−
12y−3=0
−
12y=−4x+3/:(−
12)
y=2x−1
11
e) 3y−6=0
3y=6/:3
y=2
f) 5y=0/:5
y=0
Dziękuję za pomoc i proszę jeszcze tylko o sprawdzenie tego
27 lis 18:14
Tamara:
27 lis 18:23