zadania
zadanie: dana jest funkcja kwadratowa f(x)=(m+2)x
2+(3m−2)x+1 wyznacz w zaleznosci od parametru m wzor
| | 1 | | 1 | |
funkcji g(x)= |
| + |
| gdzie x1, x2 sa roznymi miejscami zerowymi funkcji f. |
| | x1 | | x2 | |
podaj dziedzine i zbior wartosci funkcji g.
g(x)=−3m+2
D: m∊(−
∞;−2)U(−2;−2/9)U(2;+
∞)
a zbior wartosci jak wyznaczyc?
27 lis 17:47
zadanie: ?
27 lis 18:11
Mila:

g(m)=−3m+2
narysuj wykres w dziedzinie, czerwony
g(−2)=−3*(−2)+2=8
| | 2 | | 2 | |
g(− |
| )=2 |
| nie ma możliwości dokładnego zaznaczenia. |
| | 9 | | 3 | |
g(2)=−4
| | 2 | |
Zw=(∞;−4)∪(2 |
| ;8)∪(8;∞) |
| | 3 | |
27 lis 20:58
allleksander: a jak dojść do tego że g(m)=−3m+2 ?
5 gru 07:42
aniabb: z wzorów Viete'a
5 gru 07:45
aniabb:
| 1 | | 1 | | x2+x1 | | −b/a | | −b | | −(3m−2) | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | | c/a | | c | | 1 | |
5 gru 07:47
allleksander: ahhaa, dzięki.
5 gru 07:49
allleksander: a dzedzine wyliczam z delty itd
5 gru 07:53
aniabb: tak Δ>0 i a≠0
5 gru 07:58