Nierównośc trygonometryczna
endriu : Zadanko rozwiąz nierówność trygonometryczna
sinx≥
√32 ⋀ x∊<0,4π>
Narysowałem sobie parabolke i wyszło mi że pierwsze przeciecie jest w
π3 tzn tak zrobiłem
sinx=
√32 w przedziale <0, 4π> zwróćcie uwagę czy dobrze zapisałem przedział
x
0=
π3
potem drugie przeciecie wyznaczyłem tak
π−
π3 =
2π3
potem do 2π dodałem
π3 i od 3π−
π3
wyszło tak
x∊<
π3,
2π3 >∪ <
7π3,
10π3 > dla x∊<0,4π>
prosze mi powiedzieć czy gdzies jest jakiś błąd i o czym zapomniałem ? Jutro mam z tego kolosa
i chciałbym go dobrze napisac
z góry dziękuję za pomoc