Oblicz prawdopodobieństwo, kombinatoryka
otka_a: Proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania.
W pudełku są szpilki. Prawdopodobieństwo wylosowania szpilki z końcówką niebieską wynosi 1/6, z
końcówką perłową 1/12, a że jest perłowa lub niebieska 1/3. Jakie jest prawdopodobieństwo
wylosowania szpilki z końcówką w kolorze perłowo−niebieskim?
27 lis 17:39
Artur z miasta Neptuna:
Wzor na P(AuB) znamy

to wykorzystajmy
27 lis 17:41
otka_a: Dzięki, jestem na bakier z kombinatoryką
27 lis 17:42
otka_a: Ok, nie zgadza mi się, coś robię źle...
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB)
P(AuB) = 1/6 + 1/12 − 1/3 = 2/12 + 1/12 − 4/12 = −1/12
Co robię nie tak? przecież nie może wyjść ujemne prawdopodobieństwo...
27 lis 17:50
MQ: Powinno być:
niebieska − A
perłowa − B
perłowo−niebieska − AnB
perłowa lub niebieska − AuB
27 lis 17:58
otka_a: MQ, dziękuję bardzo
27 lis 18:01
otka_a: Nie. Nadal nie tak. Bo w sumie jakie to ma znaczenie skoro po przekształceniu otrzymujemy:
P(AnB) = P(A) + P(B) − P(AuB)?
Czy ja już całkiem ogłupiałam dziś...?
Proszę, napiszcie mi rozwiązanie...
27 lis 18:06
MQ: Może należy w takim razie rozumieć, że mamy 3 rodzaje szpilek:
A − niebieska
B − perłowa
C − perłowo−niebieska
27 lis 18:13
otka_a: No tak mi się wydaje...
Ale jak to wtedy policzyć?
27 lis 18:26
otka_a: Hop hop? ktoś pomoże?
27 lis 18:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to jak ... z powyższego wzoru ... ale podstaw prawidłowo ... bo źle podstawiłaś
27 lis 18:52
otka_a: Jak to źle podstawiłam...?
P(A) = 1/6
P(B) = 1/12
P(AuB) = 1/3
P(AnB) = 1/6 + 1/12 − 1/3 = 3/12 − 4/12 = −1/12
Proszę, powiedz mi Arturze, bo naprawdę nie widzę swojego błędu...
27 lis 18:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
perłowa (czysto perłowa) jest 1/12
niebieska (czysto niebieska) jest 1/6
z kolorem perłowym lub niebieskim (czyli czysto niebieska, czysto pełowa lub perłowo−niebieska)
jest 1/3
to ile jest perłowo−niebieskich
27 lis 18:59
otka_a: 2/3?
27 lis 19:01