wyznacz
yamaha: zad 1. wyznacz b i c wiedząc ze W9X)= 3x2 + bx +c
i W(1)=3 i W(−1)=0
zad.2. wyznacz współczynniki abc abywielomiany były równe
a) W(x)=12x3 − 40x2 + 27x − 5
H(x)=3ax3 + (−a+3b)x2 + (−b+3c)x−c
b)W(x)=2x3 + x2 + 5x +1
H(x)=(a+c)x3 + (−a+b)x2 + (a−b+3c)x+b
27 lis 17:32
Mati_gg9225535: 1. zrób układ dwóch równań
2. postac wielomianu 3 stopnia to : w(x) = ax
3 + bx
2 + c
x + d jest on równy dowolnemu
wielomianowi 3 stopnia gdy jego wspolczynniki a,b,c,d są sobie równe:
wiec w Twoim przypadku mamy:
3a = 12
−a+3b = − 40
−b + 3c = 27
5 = c
wyliczasz reszte
27 lis 17:35
yamaha: dzieki
27 lis 17:40
yamaha: a jeszcze pytanko odnośnie zad. 1 jak te równania maja wyglądać możeswz napisac bo nie wiem czy
dobrze
27 lis 17:53