podzielność
DżigiDżigi: Uzasadnij, że suma
a) trzech kolejnych liczb nieparzystych jest podzielna przez 3
b) czterech kolejnych liczb podzielnych przez 4 jest podzielna przez 8
c) pięciu kolejnych liczb podzielnych przez 3 jest podzielna przez 15
Pamięta, że były jakieś zasady a propos takiej podzielności ale nie pamiętam jakie moglibyście
mnie oświecić i pomóc w rozwiązaniu?
27 lis 17:13
Franek: a) n + (n+1) + (n+2) = 3n+3 = 3(n+1)→jest podzielna przez 3
analogicznie reszta
27 lis 17:14
DżigiDżigi: to na pewno to? jak dla mnie to jest do ogólnej podzielności, tam mam nieparzyste jak zaczne
podstawiac pod twój wzór to mam np 3 + (3+1) + (3+2) = 3 + 4 + 5 czyli dwie nieparzyste i
jedna parzysta a nie 3 nieparzyste..
27 lis 19:36
DżigiDżigi:
27 lis 21:49
DżigiDżigi: hallo pomoże ktoś?
27 lis 22:15
krystek: (2n+1)+2n+3 +2n+5
27 lis 22:16
krystek: =6n+9=3(2n+3) cnu.
27 lis 22:17
DżigiDżigi: dziękuję
27 lis 22:19
krystek: analogicznie następne
27 lis 22:21