prawdopodobienstwo
pasterz:

Na odcinku (0,1) wybrano losowo dwa punkty które dzielą go na trzy części. Jakie jest
prawdopodobieństwo że można z nich zbudować trójkąt ostrokątny

?
Zuciłem sobie punkt Y i X , więc oznaczyłem sobie pierwszy odcinek jako x drugi jako y−x
a trzeci jako 1−y
no tak to sobie rozrysowałem. No i logicznie widać że żaden odcinek nie może być większy
od
| 1 | |
| ale nie wiem jak to zrobić dalej Proszę o pomoc |
| 2 | |
27 lis 17:10
pasterz:
27 lis 17:24
pasterz: wiem jeszcze że żeby był trójkąt tylko nie wiem czy to do ostrokątnego się odnosi że :
Boki ABC trójkąta to mają :
|AB|<|AC|+|BC|
|AC|<|AB|+|BC|
|CB|<|AC|+|BA|
27 lis 17:35
pasterz: ma ktoś jakiś pomysł ?
27 lis 17:44
pasterz:
27 lis 17:48
MQ: To, co podałeś, to warunki na jakikolwiek Δ.
Żeby był ostrokątny, to dla każdej konfiguracji a, b, c
musi zachodzić a2+b2>c2
27 lis 17:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
rozpatrujesz dwa przypadki
1)
punkt X ląduje w przedziale (0.25 ; 0.5) z pr=

punkt Y wtedy ląduje w przedziale (0.5 ; 1) z pr =

2)
punkt X ląduje w przedziale (0 ; 0.25) z pr =

wtedy punkt Y musi wylądować w przedziale (0.5; 0.5+x) a czyni to z pr=
27 lis 17:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówka −−− ostatnie prawdopodobieństwo będzie wyliczana ze średniej prawdopodobieństw
(trzeba odpowiednio opisać liniowość tego prawdopodobieństwa zależnego od położenia 'x')
27 lis 17:56
pasterz: czyli co moge napisać że
x<y−x+1−y
2x<1
y−x<x+1−y
2y<2x+1
1−y<x+y−x
2y>1
27 lis 21:04
pasterz: z twierdzenia consinósów mam że
c
2=a
2+b
2−2ab cosλ
b
2=a
2+c
2−2ab cosβ
a
2=b
2+c
2−2ab cosα
czyli
c
2<a
2+b
2
b
2<a
2+c
2
a
2<b
2+c
2
więc
x
2<(y−x)
2 + (1−y)
2
x
2<y
2−2xy+x
2 + 1−2y+y
2
2xy<2y
2−2y+1
(y−x)
2<x
2+(1−y)
2
y
2−2xy+x
2<x
2+1−2y+y
2
−2xy<1−2y
2y−2xy<1
2y(1−x)<1
(1−y)
2<x
2+(y−x)
2
1−2y+y
2<x
2+y
2−2xy+x
2
2xy−2y<2x
2−1
2y(x−1)<2x
2−1
dobrze to zrobiłem? ale nie wiem i tak co dalej mam robić
27 lis 21:18
pasterz: Pomożecie jeszcze już do końca ?
27 lis 21:22
27 lis 21:29
Artur z miasta Neptuna: Chciaz to co zrobilem jest tylko dla trojkata (dowolnego)
27 lis 22:11
pasterz: a to co ja zrobiłem to jest źle ?
28 lis 12:45