czy może ktos mi to sprawdzić
marta:
Wyznacz dziedzinę funkcji wymiernej, jesli:
a) F(X)=x3+x+7/x4+x2−20
b) F(x)= x+2/4x3−8x2−x+2 odp −1/2 , 1/2 , 2
c) F(x)=x−3/5x3−15x2−5x+15
odp . c)3 , √5 , − √5
czy może ktos mi to sprawdzić i wytłumaczyć a)bardzo proszę
27 lis 16:58
marta: Pomocy
27 lis 17:01
Mati_gg9225535: | | a | |
mianowniki ulamków różne od zera |
| −−−> b≠0 |
| | b | |
wyrażenia pod pierwiastkami większe badz rowne zero
√a −−−> a≥0
| | a | |
pierwiastek w mianowniku |
| −−−> b>0 |
| | √b | |
27 lis 17:04
marta: widze że nie ma chetnych do pomocy szkoda


:((
27 lis 17:05
marta: chwile odpowiedz czy mam dobrze bic
27 lis 17:06
marta: x4+x2−20
i jak mam rozłożyc ten mianownik bo nie radze sobie nie mozna deltą ani wyłączyc przed
nawis\as
27 lis 17:08
marta:
27 lis 17:10
marta: czy pomoze mi ktos
27 lis 17:12
Mati_gg9225535: podstaw pomocnicza niewiadomą za x2=t
27 lis 17:13
marta: juz jestem
27 lis 17:35
marta: w takim razie czy wynikiem a) bedzie x=2 x=−2 x=√−5 czylibrak rozw
27 lis 17:38
marta: niech mi ktoś napisze czy dobrze czy zle a,b,c,
27 lis 17:38
marta: Matigg9225535 jesteś
27 lis 17:39