matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadania
zadanie:
rozwiąż równanie sin(x+pi/3)sin(x−pi/3)=−1/2
27 lis 16:50
Saizou :
π
π
1
sin(x+
)sin(x−
)=−
3
3
2
1
sin(x+60)sin(x−60)=−
2
1
(sinxcos60+cosxsin60)(sinxcos60−cosxsin60)=−
zauważmy że a
2
−b
2
=(a−b)(a+b)
2
1
(sinxcos60)
2
−(cosxsin60)
2
=−
2
1
√
3
1
(
sinx)
2
−(
cosx)
2
=−
2
2
2
1
3
1
sin
2
x−
cos
2
x=−
4
4
2
sin
2
x−3cos
2
x=−2 dalej dasz radę
27 lis 16:54