Okrąg wpisany w trójkąt
Xenia: ćw1. Podstawa trójkąta rownoramiennego ma długość x a jego ramię y. Oblicz promień okręgu
wpisanego w ten trójkąt jęśli :
a)x=12,y=10
b)x=10,y=13
ćw2. a)Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego ma długość 8,a jeden z kątów ostrych ma
miarę 90 stopni.Oblicz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt
b)W trójkącie prostokątnym krótsza przyprostokątna ma długość 6,jeden z kątów ma mairę 60
stopni.Oblicz długość okręgu wpisanego w ten trójkąt
Prosze o pomoc w tych dwóch zadaniach ! Z góry dziękuję